ABOUT

LOGLINE

Bilet de Lup(1h25min), documentar antropologic cu elemente de travalog, reprezinta o incursiune în interiorul unei zone închise din fostul Gulag sovietic, unde locuitorii izolați se confruntă cu cotidianul sumbru de iarnă, lupta pentru subzistență și cu trecutul terifiant care continuă să facă victime. Un film-testament al supraviețuitorilor atrocităților comuniste din exilul siberian și un omagiu adus rezilienței extreme a unor oameni și unei lumi, care se sfârșește acum sub presiunea schimbărilor economice și geo-politice mondiale.

more...

BILET DE LUP | WOLF TICKET | VOLCHY BILET

STATEMENT
REGIZORAL

Fără ca aparent să am vreo legatură cu subiectul, în anul 2010, am început să mă interesez de tema deportărilor sovietice despre care aflasem câte ceva din poveștile auzite acasă. Bunicul a pierdut tot ce avea la naționalizare (inclusiv mințile) și până la moarte a trăit cu frica că va fi ridicat. Știam despre politici, despre oamenii care dispăreau de-acasă, ridicați cu cioara neagră - duba securității și despre lagărele din Siberia.

Despre Kolîma, știam din cartea lui Varlam Șalamov - primul document despre Gulag, publicat la New York, în 1968.

Am început să chestionez subiectul, din perspectiva unor întrebări care nu își găseau răspunsul în tratatele de istorie sau în literatura concentraționară și care m-au motivat să insist în găsirea acestei posibile abordări a filmului. Ce stă în spatele statisticilor sumbre ce fac rechizitoriul comunismului? Ce s-a întâmplat cu sistemul lagărelor și al așezărilor speciale după desființarea Gulagului? Și ce s-a întâmplat cu supraviețuitorii rămași în exilul siberian?

Timp de aproape trei ani am trecut prin arhive, am căutat personaje via Chișinău și Moscova, am stat de vorbă cu foști deținuți și am ajuns până la capătul Siberiei. Un ținut arctic și subarctic întins, greu accesibil, traversat de șoseaua federală M56 - Drumul Oaselor. Treptat, aurul, lagărele, războiul rece și proiectul atomic au închis regiunea, izolând-o de restul lumii; Kolyma znaczit smert - Kolîma înseamnă moarte era vorba care circula în Uniunea Sovietică, definind acest loc, considerat arhetip al cruzimii din lagăre sau polul frigului și al atrocităților (după Soljenitsîn).

Astăzi, Kolîma este una dintre cele mai mari exploatații aurifere din întreaga lume.

De-a lungul șoselei, se întinde o rețea de pasiolki – zone de lagăr, devenite așezări pentru oamenii liberi, odată cu eliberarea deținuților. Localnicii, un amestec pestriț de ruși, ucrainieni, baltici și basarabeni, foști detinuți, foști gardieni și familiile lor amestecate, muncitori veniți pentru sporul de Nord sau ceceni căutați pe Continent pentru diverse delicte, sunt concentrați pe subzistență, iar Continentul și lumea liberă, rămân un vis îndepărtat pentru mulți dintre ei.

Acum, că lagărele au fost desființate, iar Biletul de lup a fost prescris și nu mai are relevanță, oamenii vin și rămân de bunavoie aici. Pe Kolyma se deschid noi mine de aur, administrate de investitori privați, iar forța de muncă este recrutată din țările CSI, unde oamenii se confruntă cu dezastrul economic. Sistemul e același. Democrația mult sperata s-a metamorfozat într-un capitalism atroce care ține oamenii captivi în continuare.

Pe masura ce mâna de lucru asigurată de către localnicii-rezidenți este înlocuită cu cea a muncitorilor sezonieri, vechile așezări permanente, construite pe vremea lagărelor sunt declarate nerentabile și închise. În multe dintre cazuri, locuitorii lipsiți de posibilități materiale și rupți de orice legatură cu Continentul, refuză să-și părăsească locuințele și atunci, sunt evacuați forțat – de obicei prin înscenarea unor defecțiuni la centrala termică în perioada iernii, pe geruri de minus 40 sau 50 de grade, care se soldează cu înghețarea locuințelor. Oamenii, rămași fără adăpost și fără loc de muncă sunt nevoiți să se refugieze în taiga. Își improvizează adăposturi printre ruinele lagărelor, dezmembrează clădiri și utilaje uzate pentru fier vechi sau se întorc la ocupațiile primordiale: vânătoarea, pescuitul și căutarea aurului.

BILET DE LUP - un film-testament al supraviețuitorilor din exilul siberian și o meditație la spațiul circular, de dincolo de zidurile închisorii, în care nimic nu se schimbă și nu s-a schimbat datorită inerției.

Bilet de Lup [excerpt]

Bilet de Lup [Sever niat puscait!]

Bilet de Lup [excerpt]